Як побудувати власне енергозберігаюче житло? Історія одного термобудинку

Як побудувати власне енергозберігаюче житло? Історія одного термобудинку

Сьогодні ринок пропонує величезний вибір будівельних матеріалів і технологій, і всі вони повинні відповідати сучасним вимогам. Одним з таких критеріїв є енергозбереження. В умовах постійно зростаючих цін на енергоносії, раціональне споживання тепла є одним з ключових і бажаних умов для кожного забудовника. А кліматична ситуація і середовище проживання в цілому вже давно вимагають підвищеної уваги, інакше нам і нашим нащадкам доведеться зіткнутися з безліччю проблем. Пора думати як і з чого будувати, щоб потім не було запізно.

Портал buduemo.com розповість реальну історію одного будинку, щоб привести приклад важливості використання якісних будівельних матеріалів.

10 років тому взяла початок історія будівництва цього будинку. У той час термоблоки з пінополістиролу були рідкістю і побачити їх на будівельному майданчику було чимось дійсно незвичайним. Майбутні сусіди з недовірою оглядали упаковки "екзотичного" будівельного матеріалу, очікуючи побачити все-таки більш звичну для наших широт цеглу.

Чому ж було вирішено будувати саме з термоблоків?

На це є ряд причин:

По-перше – це дешевше

Потрібно було розрахувати вартість квадратного метра остаточного варіанту стін, якщо зводити їх за різними технологіями. Для прорахунку були взяті найпопулярніші види такого "пирога": з термоблоків (незнімна опалубка), з цегли та пористого бетону.

Результат вийшов досить несподіваний: навіть взявши до уваги початкову дешевизну цегли та пористого бетону, конструкція з термоблоків виявилася вигідніше, хоча початкові витрати на цей матеріал здаються набагато вищими. Уся справа в кількості видів робіт з облаштування та оздоблення стін, які потрібно буде виконати.

На відміну від стін з термоблоків, цегла і газобетон матимуть потребу ще в багатьох роботах. Наприклад, утеплення: необхідна купівля матеріалів (обрешітка/клей, утеплювач, дюбелі, сітка, витратні матеріали, комплектуючі) і оплата праці по кожному виду робіт. Наступний етап для стін з бетону або цегли – штукатурні та фасадні роботи, які також оплачуються і, власне, купівля самих матеріалів.

У разі використання термоблоків ці складні етапи пропускаються, адже у результаті використання незнімної опалубки (цих же термоблоків), виходять залізобетонні монолітні, практично готові під фінішне оздоблення, утеплені несучі стіни.

По-друге – це надійно

Стіни, зведені з термоблоків – це залізобетонний моноліт (вертикальна і горизонтальна арматура перев'язані всередині термоблоків з певним кроком). Термоблоки, змонтовані за принципом «шип-паз», володіють ідеальною геометрією, а це практично виключає помилки в процесі монтажу блоків. Вони так само мають відповідну щільність і тому при укладанні не пливуть і їх не розпирає під вагою бетону.

Потрібно відзначити, що при цьому важливо дотримання технології – необхідно заливати бетоном не більше 1 метра у висоту за один день (це 4 термоблоки у висоту). Безумовною перевагою використання такої технології є можливість вибору матеріалу покрівельного покриття на будь-якому етапі будівництва.

Тип і матеріал покрівельного покриття обов'язково вибирається ще при проєктуванні будинку. Фундамент і ширина/міцність несучих стін повинні бути розраховані таким чином, щоб витримати вагу і покрівельної конструкції, і покрівельного покриття (цементної або керамічної черепиці, наприклад).

Несучі стіни, які зводяться за технологією незнімної опалубки з термоблоків, витримають навіть найважчі покрівельні матеріали, а тому їх вибір дуже широкий.

Потрібно відзначити, що для влаштування монолітних армуючих поясів між поверхами та при завершенні стін перед влаштуванням покрівлі, були використані розбірні термоблоки. Саме цей нюанс дуже спростив створення якісних монолітних залізобетонних армуючих поясів по всій площі будинку. Перекриття у будинку виконані із залізобетонних панелей.

По-третє – це зручно

Власники будинку, який ми розглядаємо як приклад, не мали достатньої суми, щоб закінчити зведення будинку за один сезон. Після порівнянь з'ясувалося, що технологія незнімної опалубки з термоблоків є єдиним варіантом, що дозволяє розбити процес будівництва на етапи або навіть "заморозити" його без шкоди для конструкцій.

Чому так? На такі будівельні матеріали як газобетон і цегла, цикли "замерзання-відтавання" здійснюють украй негативний вплив, після пари таких циклів матеріали можуть просто розірватися.

Для стін, зведених за технологією "Термодім", виключається такий негативний результат, адже залізобетонна стіна перебуває всередині блоків і проникнення води всередину малоймовірно, потрібно всього лише плівкою закрити конструкцію зверху стіни на час призупинення будівництва. Саме вигідна можливість розбити процес будівництва на кілька сезонів без шкоди для конструкції стала безумовною перевагою вибору технології "Термодім".

І четверта причина – найважливіша

"Термодім" являється тим житлом, яке ефективно зберігає тепло взимку, а прохолоду – влітку.

Для опалення у будинку використовується твердопаливний котел і це дуже економно – стіни прекрасно утримують тепло.

Також безсумнівним плюсом є встановлені у будинку двокамерні енергозберігаючі вікна (одне зі стекол склопакета зі спеціальним напиленням), що дозволяють зрівняти тепловтрати через стіни та вікна і не допускають витоку тепла (в т.ч. охолодження деяких ділянок і скупчення конденсату).

У внутрішньому оздобленні було вирішено використовувати якомога більше матеріалів, здатних подібно акумулятору накопичувати та віддавати тепло, адже "Термодім" умовно можна порівняти з термосом (всередині поверхня несучих стін також з пінополістиролу, вони не нагріваються і не охолоджуються). Для внутрішніх перегородок були використані цеглу і гіпсокартон, а для оздоблення підлоги та стін – керамічну плитку.

Завдяки цьому була збільшена інерційність поверхонь: тепер вони повільно нагріваються і повільно остигають, що згладжує піки перепадів температури та забезпечує необхідну вологість.

Вентиляція в будинку – природна. Вона повною мірою справляється зі своїм завданням, але в планах господарів будинку – встановити рекуператори тепла. Це створить додатковий приплив свіжого повітря без втрати тепла і подарує ще більший комфорт.

З огляду на всі переваги, технологія "Термодім" виявилася для власників розглянутого будинку єдино можливим і, безумовно, кращим варіантом для втілення мрії про власний теплий і затишний будинок.

14 September 2021       buduemo.com