Яка пора року є найбільш актуальною для продажу і купівлі житла?

Яка пора року є найбільш актуальною для продажу і купівлі житла?

Не секрет, що основна маса тих, хто починає будівництво власного заміського будинку - знаходить фінансові резерви для цього у продажу наявного житла в місті. Визначення кращого періоду для цієї операції, втім, як і для придбання власного житла - завжди актуальна тема. Існує кілька методів аналізу процесів попиту-пропозиції на ринку нерухомості. Згідно з однією з версій експертів, визначення кращого співвідношення можна проаналізувати за допомогою сезонності.

Зима

В кінці січня пропозиція починає збільшуватися. Одночасно зі збільшенням пропозиції збільшується і попит. До кінця лютого попит починає обганяти пропозицію, і ціни на нерухомість поступово починають підвищуватися.

За словами аналітиків, лютий характеризується стабільною ситуацією на ринку і планомірним збільшенням кількості угод.
Традиційно на початку року попит мають об'єкти економ-класу.

Весна

У березні починається весняне пожвавлення. Збільшується кількість угод з квартирами без обробки. Це пов'язано з тим, що покупці вважають за краще завершити всі юридичні питання до літа і почати ремонт.

У квітні з'являються запити на більш дорогі об'єкти.

В кінці квітня - травні зростає кількість альтернативних угод. Так, наприклад, сім'ї з дітьми, що мають фінансові можливості, прагнуть поліпшити свої житлові умови.

Таке пожвавлення пов'язано з тим, що батьки намагаються вирішити квартирне питання влітку, щоб діти могли розпочати навчальний рік у новій школі.
У свою чергу, покупці елітної нерухомості прагнуть завершити всі угоди до травневих свят.

Літо

Червень і липень експерти називають часом «нетермінових» покупок, коли нерухомість купують ті, хто не прив'язаний до жорстких термінів і тому нікуди не поспішає.

Через невеликого числа покупців влітку продавці охочіше йдуть на торг. Це, напевно, найкраща пора року для покупки квартир: ціни знижуються, продавці готові торгуватися, пропозиція велика і є з чого вибрати.

Багато покупців, які вирішили придбати квартиру в цю пору року, роблять це «для дітей», щоб діти пішли в школу, дитячий сад, інститут (ну, у кого які дітки) з нової квартири.

У серпні попит починає перевищувати пропозицію - на ринок виходять ті, хто побоюється традиційного осіннього підвищення цін і намагається встигнути придбати нерухомість по літній вартості. А з середини серпня ціни знову починають повільно рости.

Осінь

Восени відновлюється активний попит, починає проходити більшу кількість угод, зростає кількість виставлених на продаж об'єктів і піднімаються ціни. Знову збільшується кількість альтернативних угод.

Пік цін припадає приблизно на кінець жовтня - середину листопада. Це, мабуть, найкраща пора року для продажів міської житлової нерухомості.
В середині листопада попит починає скорочуватися. При цьому зростає кількість угод в дорогому сегменті, що обумовлено бажанням вирішити всі питання з нерухомістю до зимових канікул.

Ну, а на початку грудня покупці розуміють, що до Нового року нічого придбати вже не встигнуть (так, щоб Новий рік зустріти в новій квартирі), і відкладають квартирне питання на наступний рік.

Існує кілька загальних рекомендацій при купівлі та продажу житла

Купівля та продаж квартир мають багато спільних етапів. Це і визначення конкурентної ціни, і оформлення документів і спосіб отримання-передачі грошей. Але найперший етап - це збір інформації.

І покупка, і продаж квартири починається зі збору інформації - необхідно визначитися з рівнем цін на нерухомість, визначити тенденцію, яка існує в даний момент на ринку нерухомості: при зростанні цін на квартири підходить один варіант дій, при спаді або стагнації - зовсім інший.

Необхідно визначитися з наявністю конкурентних пропозицій в обраному районі (для покупця це район бажаного місця розташування квартири, для продавця - район знаходження квартири).

Рекомендується також зв'язатися з іншими продавцями квартир - звичайно, в якості потенційного покупця, навіть якщо насправді ви збираєтеся квартиру продавати, а не купувати.

Купівля та продаж квартир може здійснюватися самостійно. Але потрібно розуміти, що це досить складна, нервова і навіть небезпечна робота, яка вимагає певних знань і навичок. Тому бажано залучення професіоналів в сфері нерухомості. Не обов'язково це робити з самого початку. По крайней мере, з рівнем цін можна і навіть потрібно визначитися самостійно.

При бажанні і наявності певної вправності можна навіть підшукати підходящий варіант: квартиру, в разі покупки, або покупця, в разі продажу.

Оформлення угоди і тим більше передачу грошей дуже і дуже бажано проводити за допомогою професіоналів.
Покупцеві квартири також не можна відмовлятися від перевірки юридичної чистоти квартири - це момент критичний і надзвичайно важливий.

14 травня 2012