Вибираємо будинок для кількох сімей: поради та рекомендації

Вибираємо будинок для кількох сімей: поради та рекомендації

Ріелтори жартують: мовляв, від квартири в дуплексі не варто відмовлятися, якщо її пропонують в подарунок теща або свекруха. Їх сварливість з лишком буде компенсована зручністю і затишком.

«Дуплекс - будинок з двома окремими квартирами, - розповідає Віктор Коваленко, директор консалтингової компанії. - Але водночас язик не повернеться назвати дуплексом сільський будинок, який в силу якихось життєвих обставин поділили між собою родичі. Новий формат - проміжний між окремим котеджем і окремою квартирою ».

Звичайно, якщо не користуватися молотом і ковадлом, то проживання другої сім'ї за стіною можна не почути. Стіни в дуплексах товсті, з відмінною шумоізоляцією. Найчастіше зводяться будівлі середньої величини - від 400 до 600 кв. м, тобто по 200-300 «квадратів» на кожного господаря. За внутрішнім плануванням дуплекс нічим не відрізняється від окремого котеджу подібного метражу. Що стосується площі ділянки, то вона варіюється від 6 до 10 соток.

За невеликий термін новий вид житла зайняв на ринку свою нішу, дозволяючи перебратися за місто тим людям, які мріяли про власний садок і хотіли б мати просторе житло міського класу. Та й для девелоперів двосекційні будинки зручні за кількома параметрами. На невеликій ділянці землі набагато вигідніше «саджати» двоквартирні будинки, ніж окремі котеджі.

За даними одного з порталів що спеціалізуються на тематиці нерухомості: за станом на 15 жовтня 2010 року, в базі є 12 містечок, в яких головним чином типом нерухомості є дуплекси.

За словами Віктора Коваленко, "найбільша кількість містечок з дуплексами знаходяться в Київській області. Ми нарахували 5 містечок.

Середня вартість 1 кв. м в дуплексі по Україні станом на 15 жовтня складає 1 265 доларів. Мінімальна вартість (500 дол. / Кв.м) відзначається в споруджуваному містечку в Сумах, а максимальна (2000 дол. / Кв.м) реєструється в побудованому селищі "Коник" на виїзді з Києва."

Ще Віктор Коваленко повідомив, що "найбільша кількість дуплексів є в 3 містечках Обухівського напрямку. Середня вартість 1 кв.м в дуплексах Київської області станом на 15 жовтня дорівнює 1075 доларам. Мінімальна ціна в 800 дол. / Кв.м зафіксована в містечку" Озерний "Васильківського району, а максимальна - в містечку" Заміський квартал" (1200 дол. / кв.м)."

Будинок у провулку

У дослівному перекладі з англійської лейнхауси - «будинок в провулку». «За форматом лейнхауси такий же тип зблокованого житла, як і таунхаус, - зауважує Віктор Коваленко. - Це «зліплені» в єдиний ряд будинки. У «шерензі» може бути і три, і чотири, і п'ять секцій ».

У найближчій перспективі лейнхауси можуть стати одним з головних способів різноманітності типової заміської забудови. Лейнхауси, на відміну від таунхауса, мають власний індивідуально оформлений фасад. При цьому кількість фасадних «заставок» на кожній секції не обмежується. З одного боку, все залежить від фантазії і досвіду архітектора, з іншого - від смаку і фінансів замовника. Ця «фішка» дозволяє селищу не втратити своєї яскравості і привабливості і в той же час бути затишним. Зблоковані лейнхауси більше нагадують міське житло, але талант архітектора дозволяє уникнути сумних штампів типової забудови. Прикладом такої забудови буде котеджне містечко "Казка", що будується в Києві.

Загальна площа окремої секції може бути від 350 до 500 кв. м при 6-10 сотках землі, в той час, як у таунхаусів відлік починається від 120 м, а середня прибудинкова ділянка дорівнює 1,5 сотки. Хоча знову-таки в архітекторів своя точка зору на це питання: «Загальна площа в лейнхаусу повинна знаходитися в межах від 120 до 250 кв. м, що найбільш раціонально і вигідно і покупцеві і продавцеві. З одного боку, є для представника середнього класу. З іншого - будувати блоковані будинки більшої площі немає сенсу. Адже житло тут же підвищується в ціні, що дає покупцеві привід замислитися: а чи не краще за ту ж ціну придбати окремий котедж? »

Що ж стосується ліквідності цього формату і вигідності будівництва таких селищ, говорити про це поки зарано. Після продажу першої партії має пройти років 7-10. Саме за цей термін перші власники зможуть визначитися, наскільки зручні і надійні лейнхауси.

Оточені простором

Останнім часом в Європі і за океаном з'явилася мода вибудовувати кілька будинків навколо якогось невеликого суспільного простору. Такий тип забудови називається кластерним, а дома - безпосередньо кластерами. «Основний сенс кластерного будівництва полягає в тому, що шляхом максимального ущільнення будинків і присадибних будівель практично залишається недоторканою незаймана природа, - пояснює Наталя Чукаєва, директор департаменту маркетингового аналізу керуючої компанії «Масштаб». - Уся ця краса як би передається в загальне користування і використовується для відпочинку, прогулянок, занять спортом. Заради такого задоволення домовласники готові змиритися з крихітною ділянкою, яка відходить в їх особисте користування ».

Як правило, окремі будови згруповані навколо громадської ділянки землі. «Форми цього простору бувають різними. Це може бути звичайна площа, на яку «дивляться» парадні під'їзди кількох будинків. І мальовнича галявина, засаджена декоративним чагарником і квітами, і невелика вуличка, і навіть глухий кут, де і дітлахи, і дорослі будуть відчувати себе в цілковитій безпеці і комфорті ». Словом, кластерна ідея і полягає в тому, що фасади всіх будинків звернені до єдиної громадської зони, в той час, як тил з невеликим двором і в'їздом в гараж виконує роль службової території.

На думку експертів, в кластерну групу найчастіше об'єднуються від 4 до 6 житлових одиниць. Площі будинків в межах 220-350 кв. м з гаражем на дві машини. Прибудинкові ділянки від 2 до 6 соток. А оптимальні розміри внутрішніх майданчиків, навколо яких вибудовуються будинки, не можуть бути менш як 16-20 м в діаметрі. Цього достатньо для побудови різноманітних ландшафтних «речей» - фонтанів, клумб, нехитрих дитячих атракціонів.

Щось схоже на кластерну забудову передбачається в заміському селищі вітро Кантрі, що в ста кілометрах по Можайському шосе. Від центральної алеї відходять вузькі невеликі вулички. Їх закінченням послужить громадська зона, навколо якої будуть побудовані за 4 будинки.

Особливо популярними кластери можуть бути в мегапроекти, коли під селища відводяться земельні площі від ста і до декількох тисяч гектарів. Теорія підтверджується практикою.

Кластери вигідні не тільки покупцеві, але і забудовнику. Клієнт, набуваючи один з кластерів, істотно заощаджує на розмірах земельної ділянки. І забудовник не в збитку. Замість розкішного котеджу він садовить на невеликий майданчик кілька будівель.

4 грудня 2010