«Валькірія» і конференція «Фасадні системи утеплення із застосуванням пінополістиролу: енергоефективність, екологічність, економічність в будівництві»

«Валькірія» і конференція «Фасадні системи утеплення із застосуванням пінополістиролу: енергоефективність, екологічність, економічність в будівництві»

12 квітня успішно відбулася конференція «Фасадні системи утеплення із застосуванням пінополістиролу: енергоефективність, екологічність, економічність в будівництві». Традиційно, організаторами виступили Асоціації «Виробників систем зовнішньої теплоізоляції фасадів» і «Виробників пінопласту». Учасниками форуму були представники ТОВ «Валькірія», фахівці в галузі енергозбереження, так і наукові співробітники, керівники компаній, а також журналісти, представники держ. структур і т.д.

Згідно доповіді Романа Захаренкова (Президент Асоціації виробників пінопласту) в 2012 році обсяг ринку ППС склав 35 тис. т., З яких 35% тобто 12.250 т. - матеріал щільністю понад 15 кг. / м.куб. Саме він і використовується в будівництві. За оцінками Романа зростання в 2013 році планується в розмірі 40-45 тис.т.

А.А.Нечепорчук (член Атестаційної архітектурно-будівельної комісії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України) говорив про держ. забезпеченні енергоефективності будівель і споруд в зв'язку з тим що з 2011 року Україна - член Європейського енергетичного співтовариства. Згідно з європейськими нормами для опалення витрата повинен складати 40-70 Квт / год на кв.м в рік. В Україні ці показники в 4-6 разів вище. Тому пріоритети в енергетичній національної стратегії України до 2030 року помінялися з економії на «повне задоволення енергетичних потреб». Також у виступі йшлося про нові нормативи посилюють вимоги до енергоефективності для нових будівель, що будуються. Так з 1.07.2013 вводяться зміни в ДБН В.2.6-31: 2006 «Теплова ізоляція будівель», згідно з якими нормативний коефіцієнт опору теплопередачі конструкції стіни підвищується до 3,3 кв.м • ° С / Вт для першої зони, територія якої тепер займе велику частину України. На півдні країни буде діяти коефіцієнт 2,8 кв.м • ° С / Вт.

Далі слово було надано В.А.Одрінській (дійсний член Академії будівництва України, заслужений працівник промисловості України, голова технічного комітету «Світлопрозорі конструкції»). Вона повідомила про нову стандартизацію пінополістиролу що полягає в прийнятих класифікаційних вимогах і стандартах ДСТУ Б EN 13163 і ДСТУ Б EN 13164. «Впровадження стандартів на основі рівноправності всіх учасників сприяє розвитку галузі та інновацій», - вважає доповідач. Нові стандарти для експандованого і екструдованого ППС вступають в дію в цьому році, матеріал в них розділений на класи за всіма показниками, серед яких обов'язкові та додаткові. Зокрема, доповідач підкреслила, що показник щільності, який в Україні прийнятий за основу класифікації, є «збитковим», оскільки набагато важливіше показники міцності (тим більше, що на ринок виводяться матеріали з меншою щільністю при більшій міцності). Однакова стандартизація у всіх країнах буде сприяти розширенню ринку і відкритої конкуренції. А. Нечепорчук прокоментував, що контролювати дотримання нормативів зобов'язана архітектурно-будівельна інспекція

Як утеплити будинок, замовник може визначити шляхом проведення енергоаудиту. Тому доповідь на тему «Енергоаудит для підвищення енергоефективності будівель і утеплення», який зробив Андрій Цибулько, керівник Асоціації енергоаудиторів України, викликав жваве обговорення. Доповідач констатував: в нашій країні енергоаудитом не цікавиться ні держава, ні населення. Тим часом для населення вигоди його істотні: буде знайдено джерело енерговитрат, вказані заходи щодо забезпечення економії енергії, а також їх вартість і навіть пріоритетність в залежності від наявності коштів. Підприємств, встановлюються системи утеплення, залучення енергоаудиту допоможе зацікавити клієнта, довести ефективність і якість проведених робіт. Для підготовки звітів з енергоаудиту Асоціація енергоаудиторів України розмістила на своєму сайті on-line-калькулятор. Цей інструмент викликав великий інтерес присутніх. З недоліків законодавства було відзначено, що не передбачена галузева структура енергоаудиту. Він повинен бути будівельним, інженерним, для промисловості і т. Д., Оскільки потребує відповідної кваліфікації виконавців. Ліцензування енергоаудиторів не передбачено, а то, що зараз кожна особа, закупити тепловізор, оголошує себе аудитором, - кричуще неподобство. А.А.Нечипорук, знавець законів і норм, запевнив присутніх, що буде введена сертифікація аудиторів після прийняття відповідного доповнення до законодавства.

За матеріалами: aspp.com.ua

19 квітня 2013