Українці відмовляться від газових котлів?

Українці відмовляться від газових котлів?

Газовий котел. Бути чи ні?

Уже понад 18 тисяч українських сімей відмовилися від газу і, скориставшись Урядової програмою з енергоефективності, встановили в своїх будинках котли, які працюють на альтернативних видах палива. Тільки за останні три тижні придбано 2444 «негазових» котла, що втричі більше, ніж за весь червень 2016 року. Про це, аналізуючи дані щотижневого моніторингу дії урядової програми з енергоефективності, повідомляє Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За його словами, показовою є статистика і за тиждень. Так, за останні сім днів Українці придбали 1357 "негазових" котла на суму 24.4 млн. Грн.

"Дана статистика - це яскраве вираження енергоефективності в дії. Своїм вибором - переходом на альтернативні види палива - Українці підтримують держава в прагненні досягти повної енергонезалежності до 2020 року. Держава в свою чергу допомагає населенню підготуватися до зими і зменшити плату за комунальні послуги - надає безповоротну фінансову допомогу на заміну старих котлів на більш енергозберігаючі. І попит на державну підтримку в проведенні енергоефективних заходів щомісяця зростає », - зазначив Сергій Савчук.

Голова Держенергоефективності каже, що котли на твердому паливі мають ряд переваг в порівнянні з газовими. Зокрема, це відсутність складних дозвільних процедур на встановлення, чого не скажеш про газові котли; доступність і низька вартість місцевого палива; а також те, що вибір палива залежить від самого споживача.

Крім того, сучасні модифіковані твердопаливні котли легкі в експлуатації і мають високий ККД - на рівні 90-95%.

Нагадаємо, що уряд надає населенню безповоротну фінансову допомогу через Ощадбанк, Укргазбанк і Укрексімбанк на придбання котлів, що працюють на інших крім газу і електроенергії видах палива, а саме - 20% відшкодування суми залученого кредиту, а для субсідіантів - 70%. Така програма була введена ще в жовтні 2014 року.

8 серпня 2016       budport