Страхування заміського будинку

Страхування заміського будинку

Заміські будинки найчастіше страхують від крадіжок і від вогню. Тому що модні нині охоронні системи та протипожежні сигналізації, не кажучи вже про служби безпеки, що по кишені тільки дуже заможним власникам елітних котеджів, а в дачних селищах і селах їх встановлювати дорого і безглуздо.

Взагалі, заміське житло майже завжди піддається значному ризику. Смішно думати, що за сто кілометрів від міста ваш будинок буде під надійною охороною, якщо ви поставите його на сигналізацію. Поки приїдуть пожежники або міліція, він або вже згорить дотла або його пограбують. Правда, ви будете сповіщені про це заздалегідь ... З більш надійних способів убезпечити свою власність залишається тільки страхування. В цьому випадку є гарантія, що вам хоча б відшкодують вартість втраченого майна.

Основна відмінність страхування заміського будинку від квартири - подвійна процедура оцінки та підписання договору. Адже будинок і ділянка, на якому він стоїть, це два різних об'єкта, які треба оформляти окремо. Найчастіше земля коштує набагато більше, ніж будова на ній. Але страхують її рідше, тому що землетруси, зсуви, смерчі та повені трапляються в наших краях, прямо скажемо, нечасто.

Крім того, для оформлення потрібно приватизувати ваші шість соток і забезпечити їм статус або особистого підсобного господарства, або землі під індивідуальне житлове будівництво. А таке у звичайному садівництві зустрічається рідко.

Щоб оцінити вашу дачу, на місце виїжджає страховик. Він повинен максимально точно визначити дві вартості будови: дійсну і відновлювану. Якщо з першою все зрозуміло, то друга визначається наступним чином: береться ціна будівництва аналогічного нового будинку і зменшується з урахуванням зносу і загального технічного стану. В обох випадках до уваги беруться розташування будинку, будівельні матеріали, термін експлуатації, наявність поблизу пожежного водоймища.

Страхова виплата залежить від ринкової вартості майна. Чим старша хатинка, тим вище страхові внески. Але в середньому в місяць доведеться платити в межах 0,35-0,5 відсотка від вартості будинку. Тобто, якщо ваш будиночок оцінили в 100 тисяч, то щомісячний внесок буде мінімальним.

Зазвичай дачне господарство страхують в комплексі: не тільки сам будинок і внутрішню обробку, а й домашнє майно, комунікації, баню, гараж та інші будівлі. При складанні договору страхування до нього обов'язково прикладають список застрахованого майна. Агент зобов'язаний запевнити його і залишити у вас. Якщо трапиться біда, гроші віддадуть лише при пред'явленні договору і цього самого списку Вашого «добра».

У США страхують, як відомо, практично всі. Наприклад, в разі пожежі або крадіжки власнику заміського будинку можуть повернути до 3 мільйонів доларів, включаючи вартість цвяхів, шурупів і прикроватного килимка. Не підлягає страхуванню тільки їжа в холодильнику і паркан навколо будинку.

Існує ще так зване титульне страхування. Наприклад, ви придбали ділянку або будинок і сумніваєтеся в чистоті укладання угоди, не впевнені, що продали вам його справжні господарі, а не підставні особи. В цьому випадку можна застрахувати себе від фінансового ризику, пов'язаного з втратою права власності або його обмеженням. Страховка захищає вас не від того, що може статися в майбутньому, а від можливих наслідків вже подій що вже трапилися. Титульна страховка захистить від домагань можливих родичів або спадкоємців, які оскаржують у вас право на житло.

У Німеччині, будинки, побудовані за технологією будівництва енергозберігаючих будівель і будинків - Термодім страхуються на термін від 99 років. Цей факт - чергове підтвердження унікальних переваг цієї системи будівництва.

16 липня 2010