Садові рослини взимку - секрети підготовки

Садові рослини взимку - секрети підготовки

Якими будуть грудень, січень і лютий - теплими або морозними? Довгострокові прогнози, як правило, не виправдовуються. А значить, краще не ризикувати і у всеозброєнні підготуватися до приходу зими.

УТЕПЛЮВАТИ СТОВБУР

Найважче садам даються сухі морозні зими, тому до їх приходу потрібно підготуватися особливо якісно. В першу чергу для профілактики хвороб і сонячних опіків штамби і скелетні гілки дерев потрібно обприскати розчином залізного купоросу і побілити вапном. Потім стовбури потрібно обмотати, що дозволить захистити їх від гризунів і одночасно утеплити. Отже, спочатку обв'яжіть штамби і основи скелетних гілок ялиновим гіллям, а зверху обмотайте смужками білого паперу або газетними листами, фіксуючи їх в декількох місцях мотузкою. Врахуйте, для цих цілей не слід використовувати синтетичні матеріали (плівки, побілки). Синтетика погано пропускає повітря, кора під нею не дихає і через два-три роки, а то й раніше, починає відмирати.

Рясні снігопади дорослі дерева переносять легко. А ось молодим саджанцям все-таки знадобиться ваша допомога. Зараз їх крони потрібно зв'язати мотузкою, щоб тендітні гілки не постраждали, коли снігопад і відлига швидко зміняться морозами: налипла крижана кірка може легко їх обламати. Якщо ж буде можливість бувати в саду взимку, то краще не лінуватися і струшувати сніг з гілок як дорослих, так і молодих дерев.

ШУБА ДЛЯ КОРЕНІВ

Особливої уваги в період підготовки до зими вимагають коріння дерев. Врахуйте, навіть при невеликому їх підмерзанні дерева скидають навесні квітки (без видимих ​​причин здогадатися про пошкодження коренів можна по слабким приростам, дрібним листям), при значних втратах коренів відмирають кінці гілок, а в особливо важких випадках і частина крони. Тому, як тільки ляже сніг, його накидають на пристовбурні кола і ретельно притоптують - це хороший захист від морозів.

А якщо снігу не буде? На цей випадок стане в пригоді мульча, яка зіграє роль своєрідної шуби для коренів. Перш ніж замульчувати пристовбурні кола, землю потрібно розпушити на глибину до 5 см - пухкий грунт не так сильно промерзає. Потім слід покласти шар мульчі товщиною 10-20 см. У якості "шуби" можна використовувати перегній, компост, солому, пісок, перемішаний з тирсою. До речі, тирсова мульча не тільки захистить коріння, а й підвищить стійкість до хвороб. Наприклад, персики, засипані тирсою, ніколи не захворіють курчавістю. Як укривний матеріал підійде здорове, не пошкоджена хворобами опале листя. Найкраще дубова - вона і сама не гниє, і її дубильні речовини захищають від цього інші рослини.

Ще один спосіб укриття коренів на випадок сильних морозів - підгортання. Найчастіше його використовують для захисту від підмерзання декоративних чагарників і троянд. Навколо підстави куща необхідно насипати земляний (можна упереміш з перегноєм) горбок заввишки 15-20 см.

До речі, трояндам і декоративним чагарникам іноді роблять додаткове сухе укриття-каркас. Для цього навколо куща забивають 10-15 гнучких палиць (їх висота залежить від висоти рослини) і обплітають їх лозою, за принципом плетіння кошиків. Коли кущ обплетений, верхівки палиць пов'язують в пучок мотузкою. Зверху каркас накривають поліетиленовою плівкою.

ПЛЮСИ МІНУСИ

Більше сильних морозів варто побоюватися різких перепадів від плюса до мінуса. У такі моменти в рослинах відбувається приблизно те ж саме, що і в стінках скляного стакана, якщо після гарячої води в нього відразу налити холодну. У рослин тріскається кора, пошкоджуються нирки і пагони. Зазвичай такі перепади витримують тільки зимостійкі сорти. Хоча стійкість саду можна підняти штучно. Для цього пізньої осені під дерева потрібно внести фосфорні добрива (у вигляді суперфосфату). Крім того, не зайвим буде обприскати крону слабким розчином водоемульсійним (0,5-1 л водоемульсійної і 50 г мідного купоросу на 10 л води). Таке "фарбування" пом'якшує перепади температур (гілочки на сонці менше нагріваються, а значить, менше пошкоджень), до того ж так нирки довше витримують заледеніння.

1 листопада 2010