Пінополістирол і здоров'я

Пінополістирол і здоров'я

При оцінці матеріалів слід враховувати не тільки технічні дані, але також і інші фактори. Одним з найважливіших є вплив цих матеріалів на природне середовище; тепер матеріали також оцінюються з точки зору їх безпеки для здоров'я. В даний час здоров'я є головною метою будівельних концепцій. HSE (Health - здоров'я, Safety - безпека, Environment - довкілля) - це найчастіше в світі скорочення.

У будівельній справі облік безпеки (не тільки умов праці на будівельному майданчику, але також умов проживання в готовому будинку) є цілком обгрунтованим. Однак протягом багатьох років суперечки на цю тему закінчувалися лише словесними деклараціями. На будівельних майданчиках рекомендації з безпеки для здоров'я не завжди виконуються належним чином.

Справа в тому, що ізоляційні матеріали зазвичай не асоціюються зі здоров'ям. Цілком ймовірно, увагу до цього питання привернула проблема мінеральної вати. В останні роки в усьому світі велися гарячі суперечки на тему можливого канцерогенного впливу волокнистих матеріалів. Значний інтерес викликав також можливий вплив радону і кварцу на людський організм. Звичайно, подібного роду суперечки часто мають емоційний характер.

Навіть тепер точно не відомо, чи впливають і як впливають на наше здоров'я деякі будівельні матеріали. Можливі токсичні властивості будівельних матеріалів можуть також привести до небажаних фінансових і юридичних наслідків для фірм, що виготовляють ці матеріали, робітників цих підприємств і їх сімей, будівельників, що зводять і зносять будівлі. Тому критичне ставлення до будівельних і, особливо, ізоляційних матеріалів є цілком природним. У зв'язку з цим дуже важливою є достовірна інформація про пінополістирол.

Пінополістирол (EPS - Expanded Polystyrene) - це приклад ізоляційного матеріалу, що займає одне з провідних місць по безпеці для здоров'я. Це стосується процесу його виробництва і обробки, використання (усередині будівель), а також демонтажу і утилізації.

1. Що таке пінополістирол

Пінополістирол - екологічно чистий, нетоксичний тепло- і звукоізоляційний матеріал, вживаний в будівництві більше 50-ти років і зарекомендував себе як найбільш економічний, зручний в застосуванні і володіє низьким ступенем теплопровідності і паропроникності. Поворот до масового використання пінополістиролу неминучий, оскільки в найближчому майбутньому лише такі високоефективні матеріали здатні задовольнити всі зростаючі нормативні будівельні вимоги до конструкцій будівель і споруд.

Цей білосніжний, не чутливий до вологи матеріал не виділяє ніяких небезпечних сполук. Він відноситься до так званих "мономатеріалів" (що складається з матеріалу одного типу), у зв'язку з чим він ідеальний для 100% утилізації (recycling). У будівництві він використовується в якості ізоляції для різних конструкцій. При виробництві пінополістиролу витрачається порівняно небагато енергії, а його ізоляційні властивості дозволяють заощадити значну її кількість.

Пінополістирол стійкий до дії розчинів кислот лугів, спиртів. Інертний по відношенню до неорганічних будівельних матеріалів - бетону вапна, цементу, піску і ін. Розкладається органічними розчинниками, смолами, бітумним розчинами.

2. Виробництво пінополістиролу

При виробництві пінополістиролу, так само, як і при виробництві будь-якого іншого матеріалу, в атмосферу виділяються різні речовини. Обсяг виділених речовин і їх вплив на здоров'я розглядаються нижче.

Пентан (близько 6%) вводиться в комірки кульок полістиролу як спінюючий фактор. Пентан є насиченим вуглеводнем, що належить до гомологічного ряду алканів, до якого відносяться також метан (газ, що зустрічається в природі) та пропан, який використовується в якості палива. Пентан, на відміну від хлорфторуглеводородов, не володіє токсичними властивостями і не сприяє руйнуванню шару озону в атмосфері. Сам по собі, він не небезпечний для здоров'я людини.

Крім того, використання пінополістиролу як ізоляції дозволяє заощадити значну кількість енергії і тим самим зменшити обсяг вуглекислого газу. Пінополістирол не проявляє ніякої радіоактивності у вигляді альфа, бета або гамма-випромінювання і не містить радону.

Відповідно до досліджень інституту санітарії і гігієни ім. Ерісмана пінополістирол не виділяє шкідливих речовин, а міграція стиролу до 85 ° С настільки незначна, що не впливає на здоров'я людей.

3. Обробка на будівельному майданчику

На виробничих підприємствах зазвичай приймаються ті чи інші захисні заходи, в той час як на будівельному майданчику це досить важко. Дуже часто правила безпеки і гігієни праці не дотримуються там належним чином, не дивлячись на те, що саме на етапі обробки люди безпосередньо стикаються з матеріалами. При використанні шкідливих для здоров'я матеріалів, люди, що займаються їх обробкою, можуть постраждати більше всіх. Тому промисловість повинна поставляти матеріали, що не представляють небезпеки для здоров'я.

3.1. Волокна і пил

Пиляння, різання та інші види обробки, і навіть саме зіткнення з деякими будівельними матеріалами може привести до роздратувань шкіри, очей, дихальних шляхів, утрудненням в диханні. Небезпека, пов'язана із застосуванням таких матеріалів, залежить від способу їх використання та ефективності вентиляції. При цьому необхідно дотримуватися всіх правил безпеки і гігієни праці. Згідно із загальноприйнятою думкою, пінополістирол є цілком безпечним матеріалом, що легко піддається обробці. Він не подразнює шкіру і слизові оболонки і не викликає інших несприятливих для здоров'я наслідків.

3.2. Вплив в'яжучих речовин

В'язкі речовини застосовуються для зміцнення і додання стійкості будівельним матеріалам. Ці речовини можуть виділятися під час експлуатації будівельних матеріалів, що може бути небезпечно для здоров'я людей. Пінополістирол, на відміну від інших ізоляційних матеріалів, не містить в'яжучих речовин. Кульки, з яких він утворений, злипаються в однорідний матеріал під дією водяної пари.

3.3. Захисне спорядження

Будівельні робітники зазвичай не люблять захисних комбінезонів і іншого захисного спорядження, тому на практиці воно рідко використовується. З точки зору охорони здоров'я це здається абсолютно незрозумілим, однак, це можна пояснити незручностями, пов'язаними з використанням захисних рукавиць, протипилових респіраторів, захисних комбінезонів і окулярів, захисних кремів. А оскільки при роботі з пінополістиролом не треба застосовувати жодне із зазначених захисних засобів, то він високо цінується як безпечний матеріал, який не викликає негативних наслідків для здоров'я і не погіршує самопочуття.

3.4. Легкість пінополістиролу

Іншою перевагою пінополістиролу, з точки зору безпеки для здоров'я і гарного самопочуття робітників, є його надзвичайно мала вага. Завдяки цьому він легко обробляється на будівельному майданчику і зручний у застосуванні.

4. Експлуатація пінополістиролу (мікроклімат приміщень)

Останнім часом все більшу увагу звертають на якість повітря (мікроклімат) усередині будівель. Відомо, що хороша термічна ізоляція підвищує комфортабельність приміщень, як в жаркому, так і в холодному кліматі. Відомо також, що при хорошій ізоляції необхідна відповідна вентиляція. Загалом, ізоляція будівлі може здійснювати як позитивний, так і негативний вплив на мікроклімат приміщень. Нижче наведено кілька прикладів.

4.1. Вологостійкість пінополістиролу

Власне кажучи, волога не робить ніякого впливу на пінополістирол. Навіть при тривалому зануренні він поглинає дуже незначна кількість води. Це означає, що під час експлуатації ізоляційного шару пінополістиролу його якість практично майже не змінюється протягом тривалого часу. Це дуже важливо, оскільки надмірна вологість може привести до зараження грибком і створити несприятливий мікроклімат в приміщеннях.

4.2 Волокна і пил

Ізоляція з пінополістиролу не представляє ніякої небезпеки для здоров'я, так як цей матеріал не містить волокон і не є джерелом шкідливого пилу. Навіть при випадковому попаданні в травний тракт він не викликає негативних наслідків у людей і тварин, проходячи через травну систему в незмінному стані.

4.3. Вимивання

Як показує практика, застосування деяких ізоляційних матеріалів приводить до зміни забарвлення облицювання стін. При використанні пінополістиролу це явище не спостерігається. Знебарвлення матеріалів, що знаходяться поблизу ізоляційного шару, може бути викликано вимиванням в'яжучих феноло-формальдегідів (що містяться, зокрема, в волокнистих матеріалах). Вплив цього процесу на здоров'я ще не досліджено остаточно. Однак, оскільки пінополістирол не містить в'яжучих речовин, формальдегід не виділяється при його застосуванні.

4.4. Екологічна безпека пінополістиролу

На відміну від пінополістиролу, деякі ізоляційні матеріали можуть дивувати мікроорганізмами. При неправильному підборі ізоляції будинок, задуманий як "екологічно здоровий", може стати "хворим" в екологічному відношенні в результаті розвитку цвілі і значного погіршення якості повітря.

Ізоляція з пінополістиролу більш стійка до біологічного впливу, не створює живильного середовища для появи бактерій і цвілевих грибів. Вона не розкладається, не розчиняється у воді, і не виділяє ніяких водорозчинних речовин, і, таким чином, при попаданні матеріалу в ґрунтові води, ґрунт або зберіганні під відкритим небом, природні ресурси не отруюються і не забруднюються. Екологічність і біологічна нешкідливість матеріалу підтверджується тим, що вироби з пінополістиролу використовуються як пакувальний матеріал в харчовій промисловості і для виробів побутового призначення в багатьох країнах світу, в тому числі і в Росії. Парники і сади Голландії та Польщі, в яких вирощуються поставляються в Росію яблука, полуниця, помідори, солодкий перець, груші і т.д., влаштовані на пінополістирольному підставі.

5. Довговічність

Деякі стверджують, що пінопласт руйнується після 8 років. Це помилка дуже поширена. Під 8 роками мається на увазі те, що пінополістирол починає втрачати основні свої споживчі властивості, якщо він не захищений від різних впливів. В системах утеплення пінополістирол захищений від намокання і впливу атмосфери армувальний і декоративним шаром.

На даний момент є об'єкти, які експлуатуються тривалий час, при цьому компанія BASF, яка розробила пінополістирол, демонструє свої об'єкти, де пінополістирол має вік вже вище 40 років. Термін служби системи утеплення в європейських і російських нормах встановлений в 25 років.

З метою дослідження змін фізико-механічних і теплофізичних властивостей пінополістиролу з плином часу проведені прискорені ресурсні випробування в науково-дослідному інституті будівельної фізики (м.Москва) за спеціальною методикою з температурними коливаннями від -40 до +40 0С і витримкою в воді. Аналіз показав, що термін експлуатації пінополістирольних плит 80 років.

6. Знесення і ремонт будівель

У зв'язку з паливною кризою, в Європі все ширше стали застосовувати ізоляційні матеріали. Будинки, побудовані в той час, зараз поступово зносяться. При знесенні будівель оголюються також ізоляційні матеріали. Демонтаж повинен передбачати ретельне відділення ізоляційного матеріалу і його підготовку до утилізації. Цілком ймовірно, в майбутньому зміняться правові основи знесення і ремонту будівель. Уже тепер діють детальні правила по видаленню азбесту.

Важко передбачити, чи охоплять майбутні строгі вимоги в області знесення будівель видалення ізоляційних матеріалів. Однак з повною упевненістю можна сказати, що при видаленні пінополістиролу не треба побоюватися ніяких небажаних наслідків. При проведенні демонтажу відповідним чином ізоляція з пінополістиролу може знову використовуватися. Але навіть при звичайному знесенні будівель пінополістирол не представляє ніякої небезпеки для здоров'я.

7. Відповідальність

Ставлення підприємців, що займаються будівництвом, ремонтами і знесенням будівель, до ізоляційних матеріалів залежить від ризику застосування цих матеріалів в зв'язку з можливими вимогами відшкодування понесеного збитку в майбутньому. У будівельній справі і в сфері охорони праці такі вимоги все частіше беруться до уваги, навіть після закінчення тривалого часу. Однак при застосуванні пінополістиролу можна не побоюватися майбутніх судових процесів, так як на всіх етапах будівельних робіт він абсолютно безпечний для здоров'я. З точки зору відповідальності, пінополістирол - це дуже розумний вибір.

8. Виділення різних речовин при спалюванні

Навіть такий нешкідливий матеріал як пінополістирол може при спалюванні виділяти гази і випаровування. Однак, в токсикологічному відношенні вони значно менш шкідливі в порівнянні з речовинами, що виділяються при спалюванні звичайних натуральних матеріалів. Пінополістирол є більш безпечним матеріалом, ніж шерсть, деревина і пробка.

Пожежонебезпека пінополістиролу невелика: теплота, їм виділяється, складає менше 2% від всієї теплоти пожежі. Тому в Європі, починаючи від Іспанії і Португалії і закінчуючи Фінляндією, пінополістирол дуже широко застосовується в будівництві.

12 серпня 2010