Основні принципи планування оптимального заміського будинку

Основні принципи планування оптимального заміського будинку

На підставі багаторічного досвіду проектування і будівництва малоповерхових індивідуальних житлових будинків можна сформулювати основні принципи планування оптимального будинку.

1. Починається будинок з ганку.

Звичайно, можна зупинити свій вибір на звичайних дверях і нічого особливого у своєму котеджі не робити. Але практично будь-яке планування будинку має на увазі, що вхід буде оформлений якимсь особливим чином. Тому ганок є скоріше необхідністю. Зрозуміло, що над ним потрібно зробити навіс. Тоді Ви зможете, наприклад, в дощовий літній день поставити туди крісло і дихати свіжим повітрям, не ризикуючи промокнути і захворіти. Більш того, до ганку повинна вести зручна під'їзна доріжка, причому так, щоб машина могла встати боком, дверцями до входу. Тоді навіть в найсуворішу погоду Ви матимете можливість прямо з будинку потрапити у свій особистий транспорт.

2. Вхідна група складається з тамбура і передпокою з вбиральні.

Відразу за дверима починається те, що в сільських будинках прийнято називати сіньми. На більш сучасній мові це приміщення можна позначити як перехідний відсік (тамбур). Створений він для того, щоб двері з вулиці не відкривалися безпосередньо в будинок, щоб не впускати холод взимку і жару влітку. Це своєрідний буфер. Хороше планування будинку обов'язково передбачає його наявність. Крім іншого, цьому приміщенню можна надати і якусь функціональність, наприклад, зробивши його місцем для зберігання такого спортінвентарю як санки, лижі або велосипеди. Головне, не перегнути палицю і не допустити "захаращення".

Слідом за тамбуром йде передпокій. Тут все стандартно - вішалки, шафи, дзеркала.

3. Кількість житлових рівнів - два: перший поверх і другий мансардний (може бути і цокольний поверх).

4. Сходи

Найчастіше з передпокою є сходи на верхні поверхи будинку, де розташовуються житлові кімнати членів сім'ї і близькі за функціями приміщення.

5. Котедж передбачає раціональне планування і виділення особистої і спільносімейної зон. За санітарними нормами оптимально комфортні умови забезпечуються, якщо на одну людину припадає не менше 30 кв. м, але з урахуванням психологічної складової людині необхідно 40-50 кв. метрів.

6. Поверхові зонування приміщень.

6.1. Кількість житлових кімнат визначається за формулою: n + 1, де n - кількість жителів, а 1 - загальна кімната.

6.2. Перший поверх - це зона денного перебування сім'ї. Тут розташовується максимум функціональних приміщень. Потрібно передбачити місця для прийому гостей (вітальню), простору кухню і примикаючу до неї столову, кімнату для гостей (гостьову спальню), можливо, зимовий сад, а також зручний санвузол.
Вхід у вітальню і їдальню найкраще зробити прямо з передпокою. А ось кухню від передпокою відокремити, щоб через неї запах не просочився весь будинок.

Якщо є місце, то краще розділити кімнати, в яких Ви готуєте і в яких їсте. В принципі, їдальня, в умовах обмеженого місця, дуже добре поєднується з вітальнею. Туди тоді можна поставити і рояль, і телевізор. Хоча, якщо є така можливість, то краще їх теж розділити в просторі.
Мінімум прохідних зон і коридорів.

6.3. Другий поверх - зона відпочинку і тиші, де влаштовуються кілька спалень, ще один санвузол, балкони і виходи на терасу.

Спалень має бути більше, ніж членів сім'ї. Діти мають властивість виростати і не бажати більше ділити кімнату з братом або сестрою, як в дитинстві. Та й гостей Ви зможете приймати з великим задоволенням, якщо їм буде, де лягти спати.

7. Допоміжні приміщення

Які ще у нас існують приміщення?

Кабінети і бібліотека, які не рідкість у великих будинках. Ці кімнати вимагають спокою, щоб мати можливість для зосередження. Тому розміщувати їх на першому поверсі можна тільки в тому випадку, якщо Ви впевнені в абсолютному спокої. Якщо ж ні, то кабінет можна зробити суміжним зі своєю спальнею, щоб в будь-який момент можна було перейти з однієї кімнати в іншу, а бібліотеку помістити на другому поверсі як би посередині, між кімнатами батьків і дітей, або між кімнатами сім'ї і гостьовими спальнями. Бібліотека тоді буде свого роду розділовим кордоном, де зустрічатимуться два світи.

Якщо Ви хочете у Вашому заміському будинку зробити спортзал, то його якраз краще по плануванню визначити на перший поверх. Туди, де можна пошуміти, не побоюючись будь-кому перешкодити.

Якщо Ваш будинок досить великий і планування дозволяє зробити щось на зразок балкона або тераси на другому поверсі, то це буде просто чудово. Тоді вранці можна вийти на повітря, не залишаючи кімнати, привітатися зі світом. На такому балконі можна посидіти, почитати, зробити гімнастику, та хіба мало що!

Може бути задіяний і цокольний поверх - як господарська зона (майстерня, пральня) або розважальна (більярдна, сауна і т. Д.).

Котельня розміщується окремо від будинку або в цокольному поверсі, а якщо його немає, то на першому, і має власний вихід на ділянку.

15 квітня 2011