Будинок з пінопласту

Будинок з пінопласту

Японська компанія International Dome House робить дома з пінопласту. Будинок не гниє, не пліснявіє, погано горить, добре теплоізолюється, його НЕ жеруть терміти, він відносно дешевий і простий в будівництві хоч в Африці, хоч на Алясці. Вартість будинку виробництва японської компанії починається від 30 000 доларів за купол. Купола можна об'єднувати в комплекси переходами.

Американець Хут Хеддок будує будинки з пінопластових панелей в США. Він зазначає їх хорошу теплоізоляцію (один з будинків він побудував на Алясці), сейсмостійкість та інші позитивні якості. Віктор Папанек в «дизайні для реального світу» описує спосіб побудови будинку з пінопласту.

Пінопластовий купол компанії «Доу кемікалс» - ще один приклад принципово нового підходу до методів будівництва. Фундаментом будівлі може бути кругова опорна стіна висотою дванадцять дюймів. До її основи прикріплюється смуга пінопласту шириною і висотою чотири дюйми, що служить підставою для спірального купола. На землі, в центрі, мотор обертає стрілу з робочим і тепловим зварювальним агрегатом. Стріла рухається по колу, як стрілка компаса, і піднімається по спіралі приблизно на три фути у хвилину. Поступово вона коротшає, наближаючись до центру.

Людина на сидінні подає «нескінченну» стрічку пінопласту чотири на чотири дюйми у зварювальний апарат, який приварює цю стрічку до вже прикріпленого вручну пенопласту. По міру того як механізм, що подає піднімається і рухається по колу з постійно зменшуваним діаметром, в процесі спірального руху створюється купол. Зрештою нагорі залишається діра діаметром тридцять шість дюймів, через яку можна вийняти робочого, щоглу і рухому стрілу. Потім дірку закривають прозорим пластиковим міхуром або перетворюють на вентиляційний отвір. На цій стадії вся структура напівпрозора м'яка, без вікон і дверей. Потім прорізають вікна і двері з мінімальними зусиллями; структура ще настільки м'яка, що отвори можна виконати пальцем); потім зовні і зсередини на структуру розпорошується модифікований латексом бетон. Надлегкий купол досить міцний, йому не страшні ні сильний вітер і снігові замети, ні комахи шкідники, крім того, у нього низька собівартість. Кілька таких куполів діаметром п'ятдесят і чотири фути легко поєднати в комплекс.

Сьогодні такі будинки - реальність. Принаймні в Японії. Компанія International Dome House робить дома з пінопласту на потоці (тільки вони заздалегідь роблять панелі).

15 квітня 2011